11 случая, в които изобщо НЕ ЗНАЕМ какво говорим

Zamunda TV декември 9, 2020

Сигурен съм, че употребявате някои СТРАННИ изрази в ежедневната си реч, които знаете какво означават, но не сте напълно сигурно откъде идват! Е, днес ще си говорим точно за това! Гледайте! ✅

📘 Поръчай НОВАТА ми книга „Топ мистериите на ВСЕЛЕНАТА“ с отстъпка тук: https://bit.ly/3lqComy

Навлизаме в последната седмица от Pre-order кампанията на третата ми книга! Само до 13.12 ще може да я поръчате с явтограф от мен. След това излиза по книжарниците и нормална покупка. Надявам се да ви хареса и да научите много нови неща за космоса.

🛒 5% отстъпка от игри и аксесоари в Ozone.bg с промокод „Clash3“ и 3% от техника с „Clash3PC“ – http://ozn.bg/2mn0oIf
📙 Поръчай „Топ мистериите на СВЕТА“ тук: http://bit.ly/2O6xJXR
📗 Поръчай „Топ мистериите на България“ тук: https://ozn.bg/2OMkauI
🔔 Абонирайте се: http://bit.ly/2w9ePIq
🎮 Гейминг канал: http://bit.ly/2Jn9mCe
👨‍💻 Тек канал: http://bit.ly/2Qs7BqZ
👕 Тениски и Мърч: http://bit.ly/2CBUf8k

Много от нас използваме думи и изрази, които много добре знаем какво означават, но рядко се замисляме върху произхода им. Днес искам да ви разкажа историите на някои от най-използваните фразеологизми в българския език и техния произход. Да вземем за пример – Всички пътища водят към Рим! Това е израз, който означава, че за един проблем или задача стоят много видове решения. Дали менажирате екип или се занимавате с друга дейност, всеки има подход, който може да е правилен и заслужава да му се обърне внимание. Сигурно сте чували изразът: Да ти се разтреперят мартинките. Много хора си мислят, че става въпрос за определен атрибут от човешкото тяло, но истината е съвсем различна. Ще разберете каква от днешното видео!

Може би използвате често и съчетанието: Да се оплачеш на арменския поп. Това обикновено означава да ходиш да се жалваш, без да очакваш особени резултати. Днес ще разберете откъде идва този израз и каква е неговата история. Сигурно видяхте и от тъмнейла, че съм използвал Куча марка, което е символ за стоки без особен произход, но пък при това доста здрави. Това съчетание също има интересна история и няма нищо общо с кучетата и по-скоро няма за цел да ги накърни. Кифлите са тема на друг разговор, но да се изложиш като кифладжия е доста често срещан термин. Той също има интересна история, която произлиза от Австрия. Ще разберете каква е тя от новото видео на The Clashers. Гаранция Франция е нещо, което аз лично съм бъркал и не подозирах това. В исторически план французите са народ, на който не може много да се разчита и за това си има причина. Сигурно са ви казвали често и израза – ще ти покажа къде зимуват раците. Това идва от Русия и означава, че ще те отпратят на студено и тъмно място.

Социални мрежи:
✦ Facebook: http://bit.ly/2hEack9
✦ Instagram: http://bit.ly/2wsoBCv
✦ Twitter: http://bit.ly/2wrfqCr
✦ E-mail: [email protected]

Древен Рим е източник на много мъдрости, но и за един познат израз – Зарът е хвърлен. Предполага се, че той идва от Гай Юлий Цезар, когато настъпва към Галия. Но какво точно се е случило? Някога стоели ли сте напълно готови, чакайки някой друг да се оправи? Ние българите имаме подходящ израз и това е – да стоиш диван чапраз. Историята също му е интересна и макар да ви се струва, че произлиза от Турция, това не е така. На куково лято е друг известен фразеологизъм и буквално означава „никога“. Но замисляли ли сте се от къде произлиза. Всъщност ние българите имаме доста такива съчетание като например: Когато цъфнат налъмите или на върба в сряда.

Хей хора, надявам се видеото да ви е харесало и да сте научили нещо ново и интересно, което да използвате. Ако е така, дайте по един палец нагоре и да не забравите да се абонирате за канала!

Music:

✘ Title: Sneaky Snitch
✘ Artist: Kevin MacLeod
✘ License: CC BY 3.0 (http://goo.gl/BlcHZR)
✘ Download: http://incompetech.com/music/royalty-

Categories