Доктор Куин: Лечителката (1993): Season 1

Jan. 01, 1993
Твоята оценка: 0
10 1 vote

Фабулата се развива във времето след Гражданската война в САЩ през 19 век.

Семеен уестърн за доктор Микаела Куин (в ролята – Джейн Сиймор), която напуска Бостън в търсене на приключения. През 1860-те години тя отива в Колорадо Спрингс, Колорадо, където започва медицинска практика.

Петата дъщеря на заможен бостънски лекар – Michaela Quinn – не признава обичаите на поствоенното общество, като следва стъпките на баща си. След смъртта му, „д-р Майк“ се мести в пограничния град Колорадо Спрингс, където жителите не са очаровани от идеята за лекар – жена. Докато прави усилия да спечели доверието им, животът на Майк се усложнява от връзката й с планинеца Байрън Съли (в ролята – Джо Ландо) и неочакваната отговорност да отглежда три деца-сираци, след като майка им умира, ухапна от змия.

Високите ценности на човека от изтока д-р Куин се сблъскват с твърдия манталитет на западняците й – съседи, а поредицата експлоатира ситуации и теми, част от съвременния живот. Дали по въпроса за притежаването на оръжие, дали срещу замърсителите на околната среда, дали в борба с болести или с каубои-сексисти, или либералност към потиснатите жени в провинцията, д-р Майк – при голям личен риск – се изправя срещу традиционната мъдрост на Стария Запад и се превръща в нещо повече от пионер на феминизма.

В канавата на сериала „Малка къща в прерията“ (1974), „Доктор Куин Лечителката“ е издържан в традиционните семейни ценности с разбиране за духа и силата, изградили Америка.