Разгадаваме ТАЙНИТЕ на СВЕЩЕНИЯ град

Zamunda TV януари 16, 2021

Днес се отправяме на 🔴 НОВО ПРИКЛЮЧЕНИЕ 🔴 , в което ще се опитаме да разкрием ТАЙНИТЕ на ЕВРОПЕЙСКИЯ Мачу Пикчу – Перперикон. Този загадъчен древен мегаполис все още е обект на археологически разкопки и изненади!

🛒 5% отстъпка от игри и аксесоари в Ozone.bg с промокод „Clash4“ и 3% от техника с „Clash4PC“ – http://ozn.bg/2mn0oIf
📘 Поръчай НОВАТА ми книга „Топ мистериите на ВСЕЛЕНАТА“ с отстъпка тук: https://bit.ly/3lqComy
📙 Поръчай „Топ мистериите на СВЕТА“ тук: http://bit.ly/2O6xJXR​
📗 Поръчай „Топ мистериите на България“ тук: https://ozn.bg/2OMkauI​

Всъщност малко ви заблудих… Перперикон е много по-древен от Мачу Пикчу. Този свещен комплекс на траките ни връща между 7 и 8 хиляди години назад във времето. Намира се близо до град Кръджали и се стига лесно с автомобил от Пловдив, София, Варна или Бургас. Пътищата са добри, има паркинг, всичко е облагородено и предлага една страхотна възможност за семейна почивка в този край на родопите. Може да си вземете хотел в Кърджали и да пътувате до Перперикон, който е само на 20-тина километра.

Вие сте със серията “Мистериите на България” и днес ще ви покажа Перперикон през моя обектив. Ако сте изпуснали някои от предните епизоди може да наваксате в канала. Сигурен съм, че ще ви харесат. Абонирайте се за канала, за да не изпуснете нещо интересно.

Социални мрежи:
✦ Facebook: http://bit.ly/2hEack9
✦ Instagram: http://bit.ly/2wsoBCv
✦ Twitter: http://bit.ly/2wrfqCr
✦ E-mail: [email protected]

Може би едно от най-облагородените туристически места в България несъмнено е Перперикон. До тук има асфалтов път, табели навсякъде, голям паркинг, сергии да си купиш нещо за спомен и екскурзоводи, които предлагат услугите си. За това е толкова подходяща дестинаца дори и за семейства с деца.

Данните показват, че първите следи на живот тук са от преди 8000 хиляди години. Това е с около 4000 години по рано от построяването на великите пирамиди в Гиза. Както българите обичаме да казваме: когато ние сме имали светилиша египтяните още не са знаели какво са камъни. То е толкова древно, че тук са крачили цивилизации още преди траките, те на своя страна са го доразвили, после имаме римляни, готи, прабългари, османци и сега е наш ред. Шегата настрана. За първи път се загатва, че нещо има тук през 1930 година, но по-голямата част е била зарита и покрита от гора. Където и да разкопавали обаче, все нещо се показвало. Така малко по-малко тук изникнал огромен древен град чиито тайни бавно се разбулват. Всъщност единственото предание за този град тук идва от византийско време когато се е наричало Хиперперакион, което от гръци е свръх или над огнен. Смята се, че тази дума се свързва с пренасянето на жертви върху олтар.

Перперикон е разделен на няколко части като в сърцето и вероятно причина за построяването от траките е култа към Бога слънце и богинята майка. Наличен е акропол във високата част, дворец от едната страна и градска част. В по късен етап, по време на траките Перперек е станал и грандиозно светилище на бог Дионис. То дълги години е било търсено в родопите, но сега археолозите са единидушни, че то се намира именно тук. Всички описания от древността подтикват да вярваме, че това е истинската му локация.

През 2004 година това твърдение се потвърждава и от откритата голяма зала без покрив. В нея се намира и огромен олтар с височина от 3 метра. Тук идва и една от най-интересните черти на комплекса – загадъчните предсказания. Сигурно забелязахте като казах, че тази зала тук е била без покрив. Тя не го е изубила заради времето или в следствие на земетресение, ами така е била конструирана. Причината за това били огромните огньове, които се палили точно тук с цел гадаене. Според височината му древните надниквали в бъдещето и успявали да направят своите предсказания. Какви са предстазанията? Ще разберете от новото видео на The Clashers!

На самия връх има и един огромен басейн, с размери 12 метра на 8 и 6 метра дълбочина. Наричат го цистерната и има защо. Предполага се, че е служил за събиране на дъждовна вода. Както знаем при крепостите водоснабдяването е жизнено важно ако има дълга окупация от вражески войски. Може водата да е застоявала малко както е сега, но все пак е нещо. Малко в страни е разположена и базиликата, която може би в древността е била главният храм, но на по-късен етап се е превърнала в църква. От него може да се забележи път, който в древноста е бил покрит. Колоните оцеляват до днес, което е невероятно. Историците разказват, че такива постройки се наблюдават само при градовете с изключителна важност. Акропол от гръцки означава град на върха. Там най-често се помещава и крепостта, в която хората се крият по време на нападение.

Ако съдържанието ви харесва, може да се абонирате за канала The Clashers и да следите видеата ми. Натискайки камбанката вие ще полуавате известие, когато кача нещо ново. Може да оставите по един палез нагоре в подкрепа и да споделите видеото в социалните мрежи с приятели. Така наистина помагате много само с един клик. Благодаря ви!

Categories
Tags