Седемнадесет мига от пролетта (1973): Season 1

Aug. 11, 1973
Твоята оценка: 0
7 1 vote

Седемнадесет мига от пролетта (на руски: Семнадцать мгновений весны) е съветски телевизионен черно-бял сериал, заснет през 1973 г. Създаден е от Горки Филм Студио по едноименната книга на Юлиан Семьонов. Режисьор е Татяна Лиознова. Разделен е на 12 епизода. Действието във филма се развива през пролетта на 1945 г. в края на Втората световна война. Описва живота на съветския шпионин Максим Исаев, който работи в Нацистка Германия под името Макс Ото фон Ширлиц. В ролята на Ширлиц е актьора Вячеслав Тихонов.

За филма са написани 12 песни от Микаел Таривердиев, но едва 2 от тях намират място в него – „Мгновения“ и „Я прошу“. „Седемнадесет мига от пролетта“ получава „Государственная премия РСФСР“ през 1976 г.

Черно-бялата лента на режисьорката Татяна Лиознова, вече има свое цветно копие. Това е факт благодарение на екип от 600 души, десетки компютри и цели три години труд. Оцветяването на култовия сериал за Щирлиц е станало с помощта на Лиознова, която е следяла все пак цветовете да не бъдат преекспонирани и да са съобразени с епохата. “През 30-те и 40-те години на миналия век бяха модерни по -приглушените тонове в стил арт-деко, затова сме се стремяли да се ръководим от това”, разказала пред вестник “Росийская газета” режисьорката.