Синьо лято (1981): Season 1

Oct. 11, 1981
Твоята оценка: 0
6 1 vote

След близо 20 годишно отсъствие, култовият за няколко поколения испански сериал от 1980-те години се завръща в пълния си блясък. След цялостна и акуратна дигитална реставрация на звука и картината, българските зрителите ще могат да се насладят на качество, което се доближава максимално до това на оригинала, произведен от Television Espanola (TVE).

Написаният от Антонио Мерсеро и Хорацио Валкарсел 19-сериен филм разказва приключенията на седем деца – пет момчета и две момичета: Тито, Хави, Панчо, Пираня, Кике, Беа и Деси, както и на двама възрастни – художничката Хулия и моряка Чанкете, които се запознават по време на лятната си ваканция в андалуското курортното градче Нерха. Сериалът разглежда темите за приятелството, безметежността на детството, отношенията с родителите. В Испания, наскоро приела демократична конституция (1978), сериалът открито поставя „деликатни“ въпроси като развода, свободата, правото на протест, спекулациите с имоти, околната среда, конфликтите между поколенията. Филмът понякога е критикуван за своята прямост, както и за своята автентичност като употребата на нецензурни и жаргонни изрази, характерни за разговорната реч и възрастта на героите.

При първото си появяване по испанската телевизия през 1981 г. сериалът жъне огромен успех и оттогава насам е гледан от милиони зрители по целия свят. Случките и персонажите във филма оставят значима следа в колективната памет през 80-те години на миналия век.

Сериалът е отличен с наградата TP de Oro за най-добър актьор (Antonio Ferrandis, в ролята на моряка Chanquete).

Един от основните плюсове за българската публика през онези години е, че „Синьо лято“ не е обременен с обичайната за времето идеологическа пропаганда. Сериалът е смятан за култов от поколенията, израснали в началото на 80-те години, когато държавната (и тогава единствена) „Българска телевизия“ рядко е излъчвала програми, посветени на тийнейджърите. У нас „Синьо лято“ и до днес е един от любимите на българската публика и спокойно можем да кажем, че е и един от най-гледаните сериали.

По случай 25-годишния юбилей от заснемането на сериала, през 2006 г. той е изцяло реставриран и ремастеризиран, като са възстановени оригиналните цветове на филма и е подобрен звукът му.