В търсене на Дявола – Мистериите на България

Zamunda TV декември 5, 2020

Днес се отправяме на поредното ТАЙНСТВЕНО пътешествие из Мистериите на България и ще посетим една от най-големите забележителности на Родопите – Дяволският мост край Ардино. Ще успеете ли да видите лика на Лукавия?

📘 Поръчай НОВАТА ми книга „Топ мистериите на ВСЕЛЕНАТА“ с отстъпка тук: https://bit.ly/3lqComy

Искам да напомня, че новата ми книга е вече на pre-order и може да си заявите своето копие с автограф от мен. Това ще е възможно само до 13.12.2020, за това побързайте. В днешният трейлър ви разкривам и последната глава, в която ще говорим за живота и дали сме сами във Вселената. Благодаря ви за подкрепата!

🛒 5% отстъпка от игри и аксесоари в Ozone.bg с промокод „Clash3“ и 3% от техника с „Clash3PC“ – http://ozn.bg/2mn0oIf
📙 Поръчай „Топ мистериите на СВЕТА“ тук: http://bit.ly/2O6xJXR
📗 Поръчай „Топ мистериите на България“ тук: https://ozn.bg/2OMkauI
🔔 Абонирайте се: http://bit.ly/2w9ePIq
🎮 Гейминг канал: http://bit.ly/2Jn9mCe
👨‍💻 Тек канал: http://bit.ly/2Qs7BqZ
👕 Тениски и Мърч: http://bit.ly/2CBUf8k

Намираме се много дълбоко в най-красивата планина на България – Родопите, където до град Ардино се спотайва един приказен мост. Той е обект на много легенди и днес тръгваме по тях, за да ви разкажа повече за това уникално място. Дяволският мост събира в себе си много неща – фолклор, природна красота, важна пътна артерия от миналото. Като толкова добре познат обект просто няма как да няма и легенди около него. Името му не идва от нищото, ами от най-разпространеното предание за него.

#TheClashers #Mysteries #Bulgaria

Дяволският мост не е просто място, което да посетите, тази дестинация и пътя към нея са цяло изживяване. Макар и от ското да има хубав асфалтов път до него и да се стига лесно с кола, аз бих ви препоръчал разходката. Още от римско време това е била важна транспортна артегия с името Виа Игнация, който е свързвал Егейско море с Тракия.

Социални мрежи:
✦ Facebook: http://bit.ly/2hEack9
✦ Instagram: http://bit.ly/2wsoBCv
✦ Twitter: http://bit.ly/2wrfqCr
✦ E-mail: [email protected]

Името му идва от турски и е „Шейтан Кюприя“. В буквален превод на български означава „дяволстия мост“. Според историята е построен някъде в пероида 1510 до 1518 от майстор на име Димитър, по поръчка на султан Селим I. Според едни данни на това място е имало стар римски мост, който е бил просто реконструиран, за да изглежда по този начин. Дължината му е 56 метра, а ширината 3.5. Архитектурата му не е типична за онова време – островърха с 3 арки и 4 отвора, през които преминава водата. Най-високият свод се издига на 12 метра от водата.

Според някои източници обаче мостът всъщност е датиран от 3 век от новата ера, което го прави на над 1700 години. За този период са типични и тези викоки арки, напомнящи римски виадукти. Някои от по-старите хора го познават и като „Дженевис кюпрюсю“, което означава именно римския мост. Тези леки разминавания в информацията допълнително подсилват легендите за това приказно място.

Който е ходил до Дяволският мост знае, че на определен ден в годината, когато слънцето е точно над моста, в центъра на арката може да се види лика на дявола. Със сигурност първото нещо, което много хора са опитвали да направят е именно да го видят, но той се показва рядко. Аз бях там точно по това време и мога да ви го покажа.

Надявам се днешният епизод на „Мистериите на България“ да ви хареса и ако е така, може да оставите по един палец нагоре в подкрепа. Абонирайте се за канала, ако съдържанието в него ви харесва. Да не забравите само камбанката. С нея ще получавате известие при всяко едно ново видео.

Categories